Profil: Monica Bakka

DSC_0794
Da det dukket det opp noen usedvanlig vakre og elegante smykker i Instagram-feeden vår, var vi bare nødt til å finne ut mer om hvor disse kom fra. Det var virkelig gøy å oppdage at det er Stavanger-dama Monica Bakka som står bak de nydelige designene,  henne måtte vi jo bare bli bedre kjent med!

Hvem er du og hva driver du med?
Jeg er en smykkedesigner som lager BAKKA smykkene i verkstedet mitt i Stavanger. For å plassere meg geografisk, så er jeg født sogning, har vokst opp og studert i Oslo og bodd de siste 12 årene i Stavanger. Jeg er opprinnelig jurist og har jobbet i flere år som advokat her i byen. Det siste året har jeg satset på å jobbe med BAKKA smykker på fulltid.

Mitt favorittsmykke er ringen, så derfor lager jeg også mange ringer. Gjerne store brede ringer, eller ringer med en flott stein. Jeg lager også Planet-smykkene, forskjellige typer navnesmykker og spesielle smykker på kundens bestilling. Det at jeg kan lage så mye forskjellig er noe av det beste med denne jobben.

Hvordan ser en typisk dag ut i ditt liv?
En vanlig dag starter med å få ungene av gårde til barnehage og skole og deretter har jeg en fast avtale med kaffemaskinen min. Jeg er helt avhengig av god kaffe. Med koppen ved siden av meg kan jeg sjekke mail for bestillinger og meldinger på sosiale medier. Deretter planlegger jeg hva jeg skal gjøre på verkstedet denne dagen.

Når trives du aller best?
Definitivt på verkstedet, ved arbeidsbenken min ved vinduet. Det er to viktige grunner til dette. Den første er skapergleden ved å bruke egne hender til å lage noe som skal verdsettes og brukes av andre. Smykker blir ofte veldig personlig å bruke og det blir derfor personlig å lage dem. Jeg har som regel ett konkret oppdrag foran meg og smykket skal brukes av én bestemt person, enten vedkommende som har bestilt det, eller en av hans/hennes nærmeste. Den andre grunnen er at dette arbeidet er en fantastisk form for meditasjon. Det er på verkstedet jeg er i min flytsone. Når jeg har en praktisk oppgave foran meg, må jeg løse en rekke små og store utfordringer i riktig rekkefølge. Når jeg konsentrerer meg fullt og helt om smykket jeg skal lage, forsvinner andre tanker.

Hvilke fordeler og ulemper ser du i å være din egen arbeidsgiver/drive egen bedrift?
Fordelen med å være sin egen arbeidsgiver er å kunne bestemme alt selv og gjøre det man ønsker når man vil. Jeg er nok litt utålmodig av natur, fatter raske beslutninger og handler gjerne impulsivt. Hvis jeg ønsker å kjøre en reklamekampanje eller bruke dagen til å lage planetøredobber og deretter ta bilder av disse, så gjør jeg det. Heldigvis har jeg ikke problemer med å finne inspirasjon til nye smykker eller andre arbeidsoppgaver. Det er heller slik at jeg ikke får tid til å lage alt jeg ønsker å teste ut. For det å lage smykker handler i stor grad om funksjon. Smykker må fungere til bruk i hverdagen. Derfor blir det en del testing og utprøving før de ferdige smykkene kan legges ut i nettbutikken eller sendes til forhandlerne.

Det som er fordelen ved å drive egen håndverksbedrift er samtidig også den største utfordringen. Det å skulle bestemme og gjøre alt selv er tidkrevende. Det kan bli for mye tid som går bort til administrasjon og dette er tid jeg gjerne skulle brukt på verkstedet i stedet. I en oppstartsfase er det vanskelig å bruke profesjonell hjelp til alt man trenger fordi kostnadene blir høye. Jeg tenker da for eksempel på gode bilder, design av logo og materiell, nettsideutvikling og regnskap. Så da må man lære seg det meste selv og velge ut hvilke oppgaver man kan bruke profesjonell hjelp til.

Hva er din viktigste prioritet akkurat nå?
Min viktigste prioritet akkurat nå er å få flest mulig til å oppdage BAKKA smykkene. Jeg har to hovedprosjekter for å få til dette, nemlig å jobbe videre med nettsiden min og finne nye spennende butikker som kan forhandle BAKKA smykker for meg.

Nettsiden min monicabakka.no åpnet i september og jeg er veldig fornøyd både med hvordan nettbutikken fungerer og det enkle rene designet til siden. En nettside blir imidlertid aldri ferdig, så jeg jobber kontinuerlig med å forbedre bilder og informasjon om og presentasjon av produkter. Jeg har også så vidt begynt å blogge. Dette er fortsatt litt uvant, men det er veldig gøy. Jeg er veldig engasjert i det jeg jobber med, så jeg håper på at bloggen kan gi meg dialog med andre som er like interesserte i håndlagde smykker.

Min hovedsamarbeidspartner er Gullsmed Kluge i Stavanger, hvor jeg arbeider en dag i uken og har BAKKA smykker til salgs. Jeg er veldig glad for at BAKKA smykker også er til salgs i Oslo, hos Elisabeth Due i Sugar Shop Smykkestudio på Frogner og i gavebutikken på Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA). Men siden jeg har mange Facebook følgere rundt om i hele Norge, vil jeg gjerne finne de riktige utsalgsstedene andre steder også, eksempelvis i Trondheim og Bergen.

Hva er det beste rådet du har fått (og fulgt)?
Tenk langsiktig og jobb alt du kan mot målet. Det vil komme oppturer, men det vil garantert også komme nedturer. Utfordringen ved å starte opp egen bedrift er å beholde troen på det man holder på med, også når ting går trått.

 


Nettbutikk: monicabakka.no
Facebook: BAKKA
Instagram: @monicabakka
Pinterest: monicabakka

 

Siw Boine er produktdesigner og pedagog, og elsker å utfolde seg med kreative prosjekter. Det går ofte ut over hus, hage, mann og barn, men det synes de heldigvis er helt i orden. To katter styrer huset, mens Siw styrer hobbyrommet, og på kjøkkenet er det ofte mange kokker og enda mer søl. Siw trives best ved et bugnenede bord hvor hun kan spise, drikke, skravle med gode venner eller vinne i brettspill. Også er hun skråsikker på at hun kan få til det meste, bare hun prøver.

Be first to comment