Auberginer med smakfullt fyll

Fyltaubergine4_2 Fylte auberginer gratinert med ost må være en drøm som går i oppfyllelse – nam! Jeg så et bilde på nettet og måtte med en gang prøve å lage min egen versjon. For jeg lager (nesten) aldri mat etter oppskrift, men lar meg gjerne inspirere. Jeg begynner med alle intensjoner om å lage det som står i oppskriften, men så blir det til noe annet mens jeg holder på. Heldigvis har jeg begynt å skrive ned hvordan jeg lager ting sånn at jeg kan gjøre det igjen, og ikke minst dele resultatene med dere. Sånn som dette svært vellykkede aubergine-eksperimentet. :)

En form (4-6 porsjoner)

INGREDIENSER:
2-3 auberginer
olivenolje
salt og pepper
raspet parmesan
2 ferske mozarella
fersk basilikum

Saus:
olivenolje
1 rødløk
1 kinesisk hvitløk (eller 8-10 fedd)
2 gulrøtter
1/4 sellerirot eller 3 stenger stilkselleri
2 pk hakkede tomater (800 g)
2-3 ss tomatpure
1-2 ss fond (kjøttbuljong)
1 ss balsamico
oregano eller estragon
2-3 dl raspet parmesan
salt
pepper
en håndfull fersk basilikum

Kjøttfyll:
400 g kjøttdeig
100 – 150 g pepperonipølse eller annen smakfull pølse
innmaten fra auberginene
salt
pepper
hvitløkskrydder

SLIK GJØR DU:
1. Sett ovnen på 200 grader. Del auberginene i to, skjær ut innmaten – bruk kniv og/eller skje. Auberginen skal bli en liten “skål” som du skal fylle med kjøttfyll, la sidene på “skålen” være ca 1 cm tykke. Pensle de tømte auberginene med olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett auberginene i en ildfast form og stek dem i 15-20 minutter til de blir relativt myke.
2. Mens auberginene steker i ovnen lager du sausen. Hakk løk, hvitløk, gulrøtter og selleri i små biter og stek det i litt olje. Grønnsakene skal bare bli blanke og litt myke, ikke brune. Ha i resten av ingrediensene bortsett fra parmesanen og kok opp. La det hele småkoke i noen minutter før du har i parmesan.
3. La sausen småputre mens du steker kjøttdeig og finhakket pepperonipølse sammen med innmaten fra auberginene. Krydre og ha til slutt i ca halvparten av tomatsausen du har laget. Bland godt.
4. Ta auberginene ut av ovnen og fyll dem med kjøttfyllet. Får du ikke plass til alt legger du det rundt auberginene i formen. Ha over litt saus på kjøttfyllet, men legg mesteparten rundt auberginene.
5. Skjær mozarellaen i skiver og legg den oppå auberginene. Rasp parmesan over og legg på noen ferske basilikumblader. Stek i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter til osten er gylden.

Du kan spise fylte auberginer slik de er eller gjøre som oss, servere med fullkornspasta ved siden av. Rasp over litt parmesan før servering, og nyt måltidet.

Siw Boine er produktdesigner og pedagog, og elsker å utfolde seg med kreative prosjekter. Det går ofte ut over hus, hage, mann og barn, men det synes de heldigvis er helt i orden. To katter styrer huset, mens Siw styrer hobbyrommet, og på kjøkkenet er det ofte mange kokker og enda mer søl. Siw trives best ved et bugnenede bord hvor hun kan spise, drikke, skravle med gode venner eller vinne i brettspill. Også er hun skråsikker på at hun kan få til det meste, bare hun prøver.

Be first to comment