Profil: Lisa Aisato

Lisa med kunsten sinVi har lenge sett de vakre illustrasjonene til Lisa Aisato i Dagbladet til tekster av Jesper Juul og Håvard Tjora. Gleden var stor da vi fikk fatt i et eksemplar av den nye og kritikerroste boken hennes, ”En fisk til Luna”. Den 4. i rekken av billedbøker for barn. Så ble vi litt nysgjerrige. Hvem er kvinnen bak disse mystiske, såre og utrykksfulle illustrasjonene?

Hvem er du og hva driver du med?
Tja… Jeg er en lidenskapelig tegner på 33 år, med to barn, bosatt på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. Jeg har tegnet mye hele livet og er oppvokst i et hjem der litteratur, kunst og teater sto høyt i kurs.

Jeg kaller meg først og fremst illustratør, dernest forfatter, og så kan jeg kanskje slenge på billedkunstner på slutten. Så det jeg driver med hver dag er å tegne, male og skrive innimellom.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Ideelt sett kjører mannen min ungene i barnehagen i 8-tiden. Da tar jeg meg min første kopp med kaffe og spiser frokost i ro og mak. Så begynner arbeidsdagen. For øyeblikket jobber jeg på et lite kontor i andre etajse i huset vårt, men om et års tid står forhåpentligvis atelieret mitt ferdig i hagen (vi har et stort uthus som skal bygges om). Jeg jobber da med illustrasjon/skriving/maleri frem til jeg henter ungene i barnehagen rundt halv fire.

Det er slik dagen helst skal være, men i det siste har mye tid gått med til å gjøre litt småkjedelige ting som å skrive fakturaer, pakke trykk som folk bestiller, oppdatere nettsiden, signere og sende kontrakter, svare på mail, osv. Hvis det baller veldig på seg tror jeg kanskje at jeg må få meg en assistent, så jeg bare kan tegne absolutt hele dagen (det er jo det jeg helst vil)!

Hvordan er det å illustrere for andre forfattere etter at du har skrevet flere bøker selv?
Jeg tror jeg vokser mye på å jobbe med andre mennesker. Det er jo en ganske ensom jobb, så hvis jeg kun hadde jobbet med egne bøker hadde jeg kanskje lulla meg litt for langt inn i min egen boble. Fint å løfte blikket litt og se hva andre skriver, lære litt om hvordan de tenker og tilpasse seg også deres ønsker og tanker når man nærmer seg et visuelt uttrykk.

Det er også gøy å være sammen om resultatet, særlig hvis begge er fornøyde, og det blir man jo stort sett. Jeg er selvsagt friere når jeg jobbber med egne tekster, men stor frihet kan også gjøre prosessen til en enda større utfordring. Alt står og faller på meg selv.

Å skrive bøker selv er det morsomste, men også det vanskeligste jeg vet.

Hvordan foregår samarbeidet mellom deg som illustratør og forfatteren?
Som oftest får jeg en mail fra en redaktør som lurer på om jeg kunne tenke meg å illustrere et bestemt manus. Da jeg begynte som illustratør sa jeg ja til alt, bare for å få en fot innenfor, men nå er jeg så heldig at jeg kan si ja bare til det jeg syns virker ordentlig gøy eller utfordrende. Stort sett får jeg en ferdig tekst, men det hender også her at det blir forandringer underveis. Ofte lager jeg bilder som forteller så mye at noe av teksten blir unødvendig, da hender det at det blir strøket.

Forskjellige forfattere har ulike arbeidsmetoder. Noen liker nært samarbeid andre liker bare å levere teksten og så se det ferdige resultatet til slutt.  Akkurat nå jeg jobber jeg med et prosjekt der teksten ikke er ferdig, så her blir veien til mens vi går. Det er også veldig spennende, vi kaster på en måte ball med tekst og illustrasjon og blir inspirert av hverandre underveis.

Når trives du aller best med oppgavene dine?
Når jeg er midt i et godt bilde. Når jeg føler at dette kan bli bra. Jeg er lidenskapelig opptatt av å tegne og noen ganger føler jeg at det å lage et bilde er like spennende som å lese en utrolig god krim. Jeg jakter på den rette veien til det beste resultatet. Jeg kommer i dyp flyt og enser hverken tiden eller meg selv. Da kan timene fly forbi. Og hvis jeg da er fornøyd og føler at jeg virkelig har fått til noe er jeg strort sett kjempeglad resten av dagen. Noe ble forløst! Men andre ganger kan jeg få den samme følelesen, jeg jakter på det gode resultat, kommer i flyt og jobber insenst i flere timer, og så tar jeg et skritt unna og ser at det bare er dritt. Det kan skje. Da går jeg slukøra og henter i barnehagen og er skuffa og småsur en god stund.

Hvilke fordeler ser du i å være din egen arbeidsgiver?
Det er fantstisk å være sin egen arbeidsgiver. Men man må være så glad i det man jobber med at man ikke blir for distrahert av facebook, nettaviser og den store haugen med skittentøy. Er jeg på jobb er jeg på jobb, da skal jeg ikke gjøre noe annet. En stund jobbet jeg nok mange flere timer om dagen enn de fleste, men nå gjør jeg det bare i korte perioder. Det er heller ikke noe offer. Stort sett elsker jeg jobben min, og savner den veldig hvis jeg er på ferie for lenge. Det er også godt å ikke stresse om morgenen, jeg kan tilpasse dagen etter ungenes behov. Det at alt er opp til meg i min jobb kan være litt skremmende, men nå har jeg gjort det så lenge og kan ikke se for meg noen annen hverdag.

Hva er den største utfordringen du står ovenfor som egen arbeidsgiver?
Jeg er en eksremt rotete person, så alt som har med regnskap og sirlig orden å gjøre syns jeg er masete. Men den største utfordringen er å ikke sitte på sosiale medier. Når folk skriver om meg eller bøkene mine, sender hyggelige ting i innboksen, linker til en ny anmeldelse eller noe slikt er det vanskelig å ikke kikke, og plutsleig har man brukt en time på nettet. Det ødelegger veldig for meg når jeg prøver å komme i sonen. Det er også en utfording å klare å si mye nei. Når man er forfatter åpner det seg en ny verden av muligheter når det gjelder å reiser rundt på skoler/barnehager og bibliotek og holde fordrag og være med på litteraturfestivaler. Jeg har lært meg å si mye nei. Tror ungene stter pris på litt tid sammen med mammaen sin i helgene også.

Hva jobber du med nå?
Akkurat nå jobber jeg med å illustrere en biografi for barn om Astrid Lindgren. Hun er en av mine absolutt favoritt-forfattere, og nå er jeg også nominert til Alma-prisen, (Astrid Lindgren Memorial Award-verden største barnebokpris) så det er gøy. Boka blir skrevet av Agnes-Margrethe Bjorvand. I tillegg jobber jeg med Gaute Heivoll. Vi skal lage en billedbok sammen som forhåpentligvis kommer ut til våren. Men akkurat i dag må jeg gjøre ferdig en illustrasjon til Magasinet som helst skal leveres før klokken 12.

Hva er det beste rådet du har fått yrkesmessig?
Jeg har fått mange gode råd. Særlig fra mamma, søsteren min og mannen min. Det er vel tre personer som har har hatt mere tro på meg enn jeg har hatt selv. Det er råd som handler om å stole at det man lager er godt, selv om det er som en liten stemme i hodet hvisker at du er middelmådig.

Søsteren min har stått på mange scener og da jeg for første gang skulle holde en times foredrag for voksne sa hun at jeg ikke måtte være redd for å vise sårbarehet. Da skrev jeg om hele fordedraget og var mye ærligere. Det var et godt tips.

Ellers fikk jeg et godt råd av tor Åge Bringsværd en gang. Et råd jeg overhodet ikke klarer å følge da jeg blir superlykkelig over gode kritikker og går i kjelleren hvis jeg får veldig negative tilbakemeldinger.

”Kritikere burde ikke bety mer for kunstnere enn det ornitologer betyr for fugler.” Jeg tror det var Picasso som en gang sa det.

Hvilke jobber ønsker du i fremtiden?
Jeg har en stor drøm om at en av bøkene mine en gang kan bli animert. Det hadde vært fantastisk. Jeg har også lyst til å lage en bok med søsteren min. Ellers har jeg egentlig bare lyst til å fortsette i det sporet jeg er nå. Jeg liker dette sporet.

Har du noen inspirasjonskilder du vil dele med oss?
Jeg er glad i norske illustratører som Svein Nyhus, Stian Hole og Hilde Kramer. Men den store favoritten en fransk illustratør og forfatter som heter Rebecca Dautremer. Hvis jeg står helt fast kikker jeg i hennes bøker og blir alltid insiprert. Jeg prøvde i flere år å få tak i bøkene hennes uten hell. Men en dag kom søsteren min hjem fra en reise i Frankrike med Rebecca dautremers illustrerte praktutgave av Alice i eventyrland. Da ble jeg så glad at jeg begynte å gråte.Nettside: Lisa Aisato
Instagram: @lisaaisato
Nettbutikk: Galleri Graff

Er utdannet Bachelor tegnspråktolk og har jobbet i mange år som oversetter. Hun har mann og to barn på 9 år og 11 år, og de flyttet nylig til Moss i Østfold etter mange år i Oslo. Opprinnelig så kommer hun fra Trøndelag. For et par år siden fikk hun en ufrivillig pause i livet da kroppen sa stopp. Har begynt å gå med sakte skritt framover igjen, og fokuserer på gleden ved å skape. Elsker gjenbruk og redesign, og har det som livsstil. Drømmer om å leve av kreativitet og formidling.

Be first to comment