Den fantastiske fårikålen

Forikol1Endelig! Når mannen lager fårikål og duften av lammekjøtt og kål sprer seg i huset, ja da er offisielt høsten i gang. Dette er pratisk talt den enkleste retten du kan lage med bare fire ingredienser, men det er samtidig noe av det aller beste norsk mattradisjon kan by på (synes jeg i alle fall). Vi lager alltid en stor gryte og inviterer ofte venner og familie til en smakfull middag.

4 – 6 personer

INGREDIENSER:
2 kg fårikålkjøtt
2 kg hodekål
2-3 ss hel pepper
1-2 ss salt
ca 1 l vann

SLIK GJØR DU:
Bruk en stor gryte, kålen tar stor plass, men faller sammen etter hvert som gryta koker.
1. Skjær hodekålen i båter. Bitene skal være store, og skal ikke deles opp før de legges i gryta.
2. Start med å legge kjøttbiter med fettsiden ned i bunnen av gryte. Fortsett med lag på lag med kål og kjøtt, og avslutt med kål på toppen. Strø hel pepper og salt mellom lagene. Hvis du ikke liker å pille pepperkorn ut av fårikålen kan du bruke en pepperholder som legges i gryta. Noen steder er det vanlig å jevne fårikålen, det kan du gjøre med et par spiseskjeer hvetemel mellom lagene.
3. Hell på vannet og kok opp. La fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt og det løsner fra benet. Dette tar ca 2 timer, og så er det klart for fest!

Server fårikålen med mandelpotet, og flatbrød med smør på er heller ikke feil. Som drikke er en pale ale utmerket til fårikål, og det er det heidundrende fårikållag er et lite glass akevitt også på sin plass.

Vel bekomme!

Siw Boine er produktdesigner og pedagog, og elsker å utfolde seg med kreative prosjekter. Det går ofte ut over hus, hage, mann og barn, men det synes de heldigvis er helt i orden. To katter styrer huset, mens Siw styrer hobbyrommet, og på kjøkkenet er det ofte mange kokker og enda mer søl. Siw trives best ved et bugnenede bord hvor hun kan spise, drikke, skravle med gode venner eller vinne i brettspill. Også er hun skråsikker på at hun kan få til det meste, bare hun prøver.

Be first to comment