Profil: Hege Holen Paulsrud

IMG_3550
Denne dama samler inn hundretusenvis av kroner til kreftsaken ved å jobbe gratis – #hegeprosjektet. Hun er en av de få i Norge som utøver snøgrafitti. Hun lager kunst med superhelter som tema. Hun er utdannet helikopterpilot, har fire unger, elsker livet og mennesker. Denne dama MÅ vi bare bli litt mer kjent med!

Hvem er du og hva driver du med?
Jeg er Hege Holen Paulsrud, 39 år, gift med Robert, mamma til fire, friluftsavhengig kunstner og av og til helikopterpilot. Kommer fra Bærum, men bor i Bardufoss i Troms.

Hva var det som gjorde at du startet å male?
Jeg har alltid tegnet og malt, iallefall i perioder. Da jeg ble mamma til nr tre kjente jeg at jeg trengte noe å koble av med. Siden mannen er mye bortreist på jobb, har jeg ikke muligheten til å dra noe sted om kvelden. Det ble til at jeg begynte å male på kveldene, gjerne på bekostning av søvn, og til tross for søvnmangelen gir det meg en fantastisk deilig energi! Etterhvert ble det mer og mer maling, og det tok mer plass enn jeg hadde. Jeg er så heldig at jeg får solgt det meste jeg maler, og jeg har nå flyttet malesakene til mitt eget atelier og galleri i sentrum av Bardufoss. Der har jeg plass og tid! Jeg har fått ulønnet permisjon fra min faste jobb for å få bedre tid til familien, for å roe litt ned, og for å kunne male. Malekveldene hjemme har dermed utviklet seg til å bli tegnekvelder istedet, og jeg sitter ofte med mac og tegnebrett og lager nye striper og historier til tegneseriebloggen min, artigforkidsa.no

Fortell om deg og kreftsaken
Jeg synes kreft er noe dritt. Så mange rundt meg er, og har vært rammet av kreft. Noen går det bra med, andre lever ikke lenger. Det er så uendelig trist. Så vondt å se et lite barn miste mammaen sin. Se en forelder miste et barn. Få vite at ens egen mamma har brystkreft. Men det kan også være fantastisk! Fantastisk når du hører om de det går bra med. Fantastisk når du ser at behandling virker. Så utrolig når det også er håp.

I oktober 2013 fikk jeg det for meg at jeg bare MÅTTE finne på noe som kunne gjøre en ørliten forskjell. Så jeg laget et trykk av et maleri jeg hadde malt, og kastet meg ut i det. Ville jeg klare å selge 100 bilder for 100 kroner? 10.000 kr som jeg kunne gi til Kreftforeningen. For å gjøre historien kort. Etter to uker kunne jeg sette 82 000 kroner på kontoen til Kreftforeningen. Jeg er fortsatt overveldet over responsen fra alle som kjøpte!

I år var jeg faktisk i tvil om jeg skulle tørre å begi meg ut på det samme. Jeg tenkte kanskje at ideen var ”brukt opp”. Jeg doblet prisen på årets bilde og håpte at dere likevel ville kjøpe. På under tre uker ble det solgt bilder for nesten 400 000 kroner. Jeg er dypt rørt og takknemlig for alle som bidrar.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Jeg har ingen typisk arbeidsdag, alle er forskjellige. Etter å ha sendt andre- og tredjeklassingen på skolen, kjører jeg de to minste i barnehagen i 9-tiden. Da har jeg noen timer frem til skolebarna kommer hjem, noen dager kl 13, andre dager 15, til å jobbe. Jeg maler i perioder, dvs at jeg ofte er på galleriet og maler, eller sender bilder og plakater folk har bestilt, eller aller helst er jeg på fjellet for å lage utekunst og samle inspirasjon og overskudd til kunsten og ikke minst resten av livet! Nå i oktober er #hegeprosjektet heltidsjobb. Det har blitt så stort i år at jeg ikke gjør særlig annet enn å administrere – svare på mailer, trykke opp og sende bilder. Det er stor stas og mye arbeid til en god sak.

Når trives du aller best på jobben?
Jeg trives aller best når jeg en sjelden gang ikke har noe jeg skal rekke og når jeg er på fjellet. Når jeg kan ta med malerier eller sjablonger og spraybokser eller noe annet jeg kan lage kunst av på fjellet. Eller på sjøen for å tulle og ta bilder og skape noe. Aldri er jeg så kreativ som da, og aldri er jeg så glad og sprudlende som da. Jeg ELSKER det!!! Jeg kan skrive bøker og dikt og male store mesterverk ute i frisk luft. I allefall føler jeg det, når jeg er der! ;)

Hvilke fordeler er det å være din egen arbeidsgiver?
Fordelen er at jeg kan styre min egen tid. Jeg kan velge om jeg skal jobbe den dagen, jeg kan velge hva jeg skal gjøre, jeg kan velge hva jeg skal lage. Jeg kan ta det i det tempoet jeg selv vil hvis jeg klarer. Jeg elsker at jeg kan være på fjellet på en helt vanlig tirsdag!

Hvilke ulemper opplever du med å være din egen arbeidsgiver?
Ulempene er egentlig mye det samme som fordelene. Det kan være vanskelig å styre tiden. Jeg har vanskelig for å legge fra meg arbeidet, det kværner hele tiden i hodet. I tillegg er det ikke helt «min kopp med te» å drive selve buisnessen – jeg synes ikke regnskap og kvotteringer er spesielt gøy. Det kveler kreativiteten i perioder.

Hva jobber du med nå?
Akkurat nå i oktober jobber jeg kun med #hegeprosjektet, der jeg selger trykk til inntekt for Kreftforeningen. Det er over 2000 bilder solgt på tre uker, så det er mye jobb å administrere. Egentlig skulle jeg jobbet med en utstilling jeg skal ha i november. Masse malerier er under produksjon, og jeg satser på en skikkelig intensiv maleperiode de neste ukene!

Hva er det beste rådet du har fått?
Gjør det du selv føler er riktig, ikke hva «de andre» mener er riktig!

Hvilke ønsker har du for en videre karriere?
Jeg ønsker å kunne male bilder og lage kunst som betyr noe for noen. At jeg kan få til å lage noen tøffe utstillinger som DERE vil se! I tillegg har jeg tenkt til å begynne å fly igjen på min faste jobb neste år, eller når det passer med familielivet. Jeg savner flygingen og et miljø på jobben der jeg kan prate med andre voksne. Man blir lett mye alene som «hjemmemamma» og gründer – noe jeg liker godt, men det kan bli litt mye.

Hvem er dine inspirasjonskilder?
De er så mange. Jeg blir inspirert av det meste rundt meg. Fjellet. Naturen. Veldig ofte barna mine. Familien. Tilfeldige mennesker. Mennesker som går sine egne veier. De som fortsetter selvom de møter motstand. De som gjør SIN TING. Morfaren min og diktene hans. Kunstnere som Andy Warhol og Roy Lichtenstein. Tom Everhart. Pushwagner. Historiene og de mest detaljerte tegningene til Pushwagner – halleluja!! Ari Behn. Jeg digger Ari Behn. Bare fordi han kjører på. Gatekunstnere som har et budskap. Tegneserieskapere. Sorg. Glede. Levd liv. ALT finner jeg inspirasjon i. Og det viser seg i hva jeg lager, bildene mine er ofte et speil på hva jeg føler akkuart da – og derfor blir de ofte ganske like hverandre i samme periode.


Blogg: Artigforkidsa.no
Galleri: Et Slags Galleri
Instagram: @hege_artigforkidsa
Facebook: Artigforkidsa by Hege

Hege selger bilder til inntekt for kreftsaken i hele oktober. Ønsker du å bidra, får du mer informasjon på Heges blogg.

Bilde støtte kreftsaken 2014

 

 

Er utdannet Bachelor tegnspråktolk og har jobbet i mange år som oversetter. Hun har mann og to barn på 9 år og 11 år, og de flyttet nylig til Moss i Østfold etter mange år i Oslo. Opprinnelig så kommer hun fra Trøndelag. For et par år siden fikk hun en ufrivillig pause i livet da kroppen sa stopp. Har begynt å gå med sakte skritt framover igjen, og fokuserer på gleden ved å skape. Elsker gjenbruk og redesign, og har det som livsstil. Drømmer om å leve av kreativitet og formidling.

Be first to comment