Beste blåbærpaien! (sukkerfri)

Blaabaerpai3_2Ah, blåbærpai er så godt! En sprø mandelbunn fylt med deilig vaniljekrem og blåbærfyll, toppet med sprø mandelcrumble blir en perfekt kosekake til helgen. Og gjett om jeg er glad for at jeg har klart å lage en knallgod variant helt uten sukker og hvetemel. Det vil si at vi kan kose oss med den selv om det ikke er snope-spise-dag her hjemme, og at den kan serveres til glutenallergikere, lavkarboere og diabetikere i tillegg. :)

INGREDIENSER:
4 dl mandelmel (kan lages ved å male mandler i en blender)
2 dl kokosmel
2 eggehviter
100 g smeltet smør
en klype salt

Vaniljekrem:
4 eggeplommer
2,5 dl fløte
50 – 100 g tagatesse* (kan erstattes med sukker)
1/2 – 1 ts vaniljepulver

Blåbærfyll:
250 g frosne blåbær
2 ss blåbærsyltetøy (Lerum, uten tilsatt sukker)
50 g tagatesse* (kan erstattes med sukker)
1 ts Johannesbrødkjernemel (kan sløyfes)
En håndfull ferske blåbær

SLIK GJØR DU:
1: Mal mandelmel hvis du ikke har kjøpt det ferdig malt. Bland alle de tørre ingrediensene og ha i eggehviter og smeltet smør. Bland det hele godt i en mikser. Legg ca 1/3 i en bolle for seg, og klem resten sammen til en ball som du pakker inn i plasfolie. Sett begge deler i kjøleskapet i en times tid.
2: Lag vaniljekremen ved å ha eggeplommene, halvparten av fløten, vaniljepulver og tagatesse (smak til med tagatesse etter hvor søt du vil ha vaniljekremen) en en kasserolle. Varm forsiktig opp til blandingen tykner. Rør hele tiden, og pass på at blandingen ikke koker (da blir det eggerøre og ikke vaniljekrem). Når vaniljekremen er tyknet setter du den i kjøleskapet hvor den vil fortsette å tykne når den blir kald.
3: Blåbærfyllet lager du ved å ha blåbær, blåbærsyltetøy, tagatesse og johnannesbrødkjernemel i en kasserolle og kok opp. Sett til sides for avkjøling.
4: Pisk krem av den resterende fløten, og pisk deretter inn i vaniljekremen som nå er kald.
5: Sett ovnen på 175 grader og ta ut paideigen fra kjøleskapet. Bruk deigen du har pakket i plastfolie og klem den ut i en paiform med Ø 25 – 30 cm. Prikk bunnen med en gaffel og forstek den i ovnen i ca 10 minutter.
6: Ta bunnen ut av ovnen og legg på vaniljekremen og blåbærfyllet. Ta resten av deigen ut av kjøleskapet og smuldre over det hele. Strø over noen ferske blåbær før du setter paien i ovnen.
7: Stek i 20 minutter og avkjøl før servering. Paien holder seg godt i kjøleskapet i flere dager.

Server med vaniljesaus, is eller pisket krem. NAM!


 

*Tagatesse er et søtningsstoff som kan erstatte sukker i mat og bakverk, her kan du lese mer om Tagatesse. Vil du heller bruke sukker kan du enkelt bytte ut tagatesse i oppskriften med vanlig hvitt sukker.

Siw Boine er produktdesigner og pedagog, og elsker å utfolde seg med kreative prosjekter. Det går ofte ut over hus, hage, mann og barn, men det synes de heldigvis er helt i orden. To katter styrer huset, mens Siw styrer hobbyrommet, og på kjøkkenet er det ofte mange kokker og enda mer søl. Siw trives best ved et bugnenede bord hvor hun kan spise, drikke, skravle med gode venner eller vinne i brettspill. Også er hun skråsikker på at hun kan få til det meste, bare hun prøver.

Be first to comment