Uimotståelige kanelboller

Kanelsnurrer1Lukten av kanel og kardemomme sprer seg i huset og alle venter – venter – venter på at de deilige kanelbollene skal komme ut av ovnen. For når disse bollene kommer på bordet er det ingen som klarer å stå imot. Søte, fristende og klissete; disse er til for å nytes!

Jeg har alltid hatt litt dårlig selvtillit når det kommer til gjærbakst, det har virket så mystisk og magisk å få deigen myk og luftig. Men disse bollene har hjulpet veldig, for de blir alltid perfekte og smaker utrolig godt. Jentene mine hjelper gjerne til når bollene skal lages, og blir mer selvstendig for hver gang vi lager dem. Så nå krysser jeg fingrene for at jeg skal komme hjem til nybakte kanelsnurrer selv om ikke så altfor lenge. :)

Ingredienser:
500 g hvetemel + litt til utkjevling
1 pakke gjær (50 g fersk, eller en pose tørr gjær)
3,5 dl H-melk
100 g mykt smør
100 g sukker
0,5 ts bakepulver
0,5 ts salt
0,5 ts kardemomme
1 egg (til pensling)

Fyll:
Mykt smør
Sukker
Kanel

Melisglasur:
250 – 300 g melis
Vann

Slik gjør du:
1: Smuldre det myke smøret i hvetemelet. Glemte du å ta smøret ut av kjøleskapet i god tid? Kjør det på lav effekt i mikroen i noen sekunder så blir det mykt og smuldrevillig.
2: Ha i sukker, salt, kardemomme og bakepulver. Bruker du tørrgjær (slik som meg) har du gjæren også i melet nå.
3: Varm opp melken i en kaserolle eller i mikroen til 37 grader. Du kjenner at melken er passe lunken når den hverken kjennes varm eller kald mot huden. Bruker du fersk gjær smuldrer du gjæren inn i den lunkne melken.
4: Elt sammen vått og tørt i en kjøkkenmaskin, la den gå i minst 10-15 minutter.
5: Strø litt hvetemel over deigen, dekk den med plastfolie og sett den lunt. (Under dyna eller på et varmt badegulv med et pledd over er bra!)
6: La deigen heve i 45 minutter, eller til den har blitt dobbelt så stor.
7: Hvelv deigen over på benken som du på forhånd har hatt bittelitt hvetemel på. Elt den lett, og del den i to like store deler.
8: Kjevle ut en del av deigen ut til en flat, rektangulær leiv. Jeg pleier å gjøre dette på et bakepapir, da slipper jeg at deigen sitter fast i benkeplata.
9: Smør leiven med mykt smør og strø på sukker og kanel. Rull leiven sammen til en pølse. Del pølsa opp i 6-8 like store biter (kommer an på hvor stor form du har). Sett bitene på høykant og klem dem litt flate. Gjenta prosessen med den andre leiven.
10: Kle en bakeform med bakepapir og legg bollene oppi, jevnt fordelt.
11: Legg et kjøkkenhåndkle over bollene og sett dem et lunt sted i ca 20 minutter for etterheving.
12: Før du setter bollene i ovnen pensler du dem lett med et sammenpisket egg.
13: Stek på nederste rille i ovnen på 225 grader i 15 – 20 minutter. Sjekk at bollene er stekte ved å kakke lett på overflaten. En hul lyd betyr at bollene er ferdige. Jeg pleier å følge med på bollene, om de begynner å bli gyldne etter 10-15 minutter legger jeg litt aluminiumsfolie over dem de siste minuttene av steketiden, slik at de ikke blir for mørke.
14: Rør sammen melis og vann til melisglasur og ringle over bollene når de har blitt lunkne.

Kos deg med de uimotståelige kanelbollene!

Siw Boine er produktdesigner og pedagog, og elsker å utfolde seg med kreative prosjekter. Det går ofte ut over hus, hage, mann og barn, men det synes de heldigvis er helt i orden. To katter styrer huset, mens Siw styrer hobbyrommet, og på kjøkkenet er det ofte mange kokker og enda mer søl. Siw trives best ved et bugnenede bord hvor hun kan spise, drikke, skravle med gode venner eller vinne i brettspill. Også er hun skråsikker på at hun kan få til det meste, bare hun prøver.

Be first to comment