Endelig høst, gryte og eplekake!

Høst er grytetid, og i går lagde vi kanskje verdens beste (og enkleste) rødvinsgryte. Den er litt tidkrevende, men lukten av mat som sprer seg rundt i huset i timer før middag er jo litt av sjarmen med grytemat! Mens gryta putret i vei bestemte jentene seg for at de skulle plukke epler og bake eplekake, noe absolutt ingen (inkludert Ida, som fikk restene) klaget over :)

Gryta er som nevnt litt tidkrevende, og den blir absolutt best om du lar kjøttet marinere over natten. Men, om du ikke rekker det så legger du bare til ingrediensene i marinaden til resten av gryten.


Rødvinsgryte med sjalottløk & sjampinjong

Til marinaden:
• 3 sjalottløk
• 1 flaske rødvin
• 2-3 fedd hvitløk (eller etter
smak)
• 2 gulerøtter
• En kvast rosmarinGryten:
• Ca 1,3 kilo oksekjøtt
• 7 sjalottløk
• 1 flaske rødvin
• 2-3 fedd hvitløk (eller etter smak)
• 300 gram sjampinjong
• 5 gulerøtter
• 240 gram bacon
• 1 liter kraft / buljong
• 2-3 ss hvetemel
1. Dagen før: Kutt opp gulerøtter, hvitløk og del sjallottløken i to. Brun dem i en kjele. Hell over vinen og kok opp, sammen med en kvast rosmarin. La blandingen småkoke på middels varme i ca 20 mintter. Kjøl ned før du legger kjøttet i marinaden, og lar det stå over natten.2. Kutt opp sjalottløk og gulerøtter i grove biter. Ta kjøttet ut av marinaden og tørk av det med et papir eller lignende. Spar marinaden, den er basisen for gryten. Brun kjøttet, sjalottløken og gulerøttene i en egen stekepanne.3. Ha marinaden over i en gryte, og visp inn hvetemelet. Bland inn kjøttet, sjalottløken og gulerøttene, og hell over kraft eller buljong til alt kjøttet er dekket av væske. Kok opp og la gryten småkoke.4. Brun bacon og sjampingjong når det er ca 45 minutter igjen av koketiden. Bland det inn og la gryten koke videre, til kjøttet er så mørt at det faller fra hverandre.5. Server med potetstappe, rotmos eller brød.

Eplekake

• 200 g smør
• 200 g sukker
• 4 stk egg
• 175 g hvetemel
• 1 ts bakepulver
• Masse epler, så syrlige som mulig!Pynt:
• Kanel
• Sukker
1. Forvarm ovnen til 180 ºC. Pisk sukker og smør sammen (gjerne med en kjøkkenmaskin), og tilsett et egg av gangen mens du fortsetter å piske blandingen.2. Vend i melet og bakepulveret, og ha blandingen i en springform (ca 24 cm i diameter).3. Skrell og kutt epler i biter. Putt dem i en frysepose sammen med sukker og kanel, og rist til alle bitene er dekket (du kan skippe dette). Dytt bitene ned i røra etter smak (Alle jeg kjenner foretrekker masse epler i kaka, så her er det bare å kjøre på!). Dryss kanel og sukker over kaken før den settes i ovnen.4. Stek kaken i 45-50 minutter. Serveres fortsatt varm, med krem, is, friske bær – eller all of the above!

Torunn designer vakre ting på tekstil, vegg, papir og web. Hun bor sammen med mann og to herlige døtre i mormors gamle hus, som hun fyller med kunst, hatter, venner og latter. Torunn har lyst til å lage mange forskjellige ting, så derfor gjør hun det. Du finner putene, kjolene og skjerfene hun lager på burgunder.no. Tegneserien kommer snart, håper hun, men akkurat nå er det for få timer i døgnet. Det er kanskje det tristeste med Torunns liv; ingen tid til onlinespill. Men hun skal jo bli pensjonist på et tidspunkt også.

Be first to comment