Profil: Randi Selstad Winters

IMG_20140805_151718

Vi har blitt litt bedre kjent med keramiker og billedkunstner Randi Selstad Winters, som både designer vakkert porselen, og gir nytt liv til gamle skatter med morsomme bilder og tekster.

Hvem er du og hva driver du med?
Randi Selstad Winters, keramiker og billedkunstner. Har firmaet Randi Winters porselen/PimpMyPorcelain. Mamma til tre gutter, og bor med mann og barn i et gammelt hus i Larvik. Et steinkast unna har jeg verksted og galleri, i fellsskap med 6 andre kreative folk.

Hvordan ser en typisk dag ut i ditt liv?
En vanlig dag hos oss vil starte med sterk kaffe i egendreide kopper, to viltre gutter som jeg kjører til barnehage, for deretter å dra på verkstedet. Her blir dagen gjerne delt opp i praktisk produksjon og “kontortid”.

Jeg jobber i porselensleire, dreier gjenstandene på dreieskive. Prosessen fra leire til ferdig vare innehar mange stadier. Først er det selvfølgelig design, som er en veldig morsom og utfordrende del. Så kommer den praktiske jobben: dreieprosessen, avdreiing, tørking, råbrann, glasering, glasurbrann og dekalbrann. Dekalbrann er brenning av trykkene jeg ofte bruker på porselenet/steingodset.

Det er mye praktisk jobbing, og det liker jeg godt. Men det er også mye tidkrevende jobbing, og døgnet har litt for få timer. Lurer på å få en lærling eller to som kan avhjelpe noe.

Det er alltid noe kontortid i løpet av dagen også. Fakturaer skal sendes eller betales, gallerier skal ha oppfølging. Også jobber jeg mer og mer med ideutvikling og fotografering av motiver som skal bearbeides for å bli trykk på porselenet. Jeg er veldig glad i å fotografere, og å jobbe med ideer som vil egne seg grafisk på keramikken.

I perioder jobber jeg med redesign, da pimper jeg opp gammelt porselen, og brenner på nye trykk på dette. Synes det er en morsom greie, da jeg elsker å rote i bruktbutikker, og finne gamle, bortgjemte “skatter” som bare har fått stå og støve ned i hyllene, for så å gi det den lille touchen som gjør at kundene ser på det med nye øyne. Jeg leter stadig etter måter å kombinere gammelt og nytt på også. Akkurat nå eksperimenterer jeg med å bruke gamle glassbiter jeg finner på strendene inn i glasuren på porselensbilder og smykker.

Etter endt arbeidsdag, og om jeg har vært flink og effektiv, rekker jeg hjem og starte litt på middagen, før jeg drar og henter to søte rabagaster i barnehagen. Resten av dagen går ofte til kos og lek med gutta. Etter barnas leggetid får jeg kanskje tatt en løpetur i vakre Bøkeskogen, og da hender det at nye ideer kommer dumpende.

Når trives du aller best?
Det absolutt beste med jobben er når jeg åpner keramikkovnen med et helt nytt produkt oppi, og ser at ideen funker, og at jeg er happy med uttrykket. Da svever jeg en liten stund. Men jeg trives i grunn veldig godt i prosessen fram dit også, og der er det mye prøving og feiling, og hard jobbing. Jeg har et driv i meg som holder meg i gang, og målet er hele tida å utvikle meg og lage bedre arbeider, som jeg håper gir glede og inspirasjon til kundene.

Hvilke fordeler/gleder ser du i å være din egen arbeidsgiver/drive egen bedrift?
Fordelene er helt klart friheten det fører med seg. Det at jeg ikke må stresse ungene avgårde om morgenen, vi bruker den tida vi trenger. Og det er en veldig god følelse å følge en kreativ prosess fra ide til ferdig gjenstand. Det at lekenhet er en del av jobben min er jeg glad for.

Hvilke ulemper/bekymringer ser du i å være din egen arbeidsgiver/drive egen bedrift?
Ulempene er jo som for mange andre innenfor dette feltet- økonomiske svingninger/uforutsigbarhet økonomisk. Det kan også være ensomt, om man jobber for seg selv, noe jeg har gjort i en god del år. Men de siste årene har jeg vært en del av et fellesskap med grafiske designere, skribenter, en fotograf og en glasskunstner, og det gir oss alle muligheten til å lufte nye ideer for hverandre, hjelpe hverandre med praktiske gjøremål, og selvfølgelig ha noen å dele lunsjen med. :)

I tillegg er ulempen det at jeg skal være god på alt: design, produksjon, økonomi og marked… (Det er ingen hemmelighet at jeg nok har min sterke side på de to første punktene. ;) )

Hva er den største utfordringen du står ovenfor?
Den er todelt: Måten jeg produserer det meste jeg lager på er tidkrevende, og dermed er det hele tida en utfordring å få laget nok varer. Det andre er å få nye varer kjent, og ut på markedet. Det å få mer trafikk på nettbutikken er også en utfordring jeg jobber med; det er jo en jungel av varer og nettbutikker der ute, jeg må få fram kvaliteten og det særegne som preger min design og mine produkter.

Hva er din viktigste prioritet akkurat nå?
Nå har jeg flere nye produkter i startgropa, og det er viktig for meg å rydde tid til å eksperimentere og ferdigstille disse. Jeg jobber med en serie produkter som får fotografier av fjær fra ulike fugler som motiv. Det blir kopper, sirkelformede veggfliser/veggbilder og smykker. Er skikkelig gira på å få ferdig disse, tror de vil bli lekre, og “eteriske” i uttrykket. Men selv om det er mest moro å utvikle det nyeste, må jeg samtidig prioritere å holde produksjonen i gang av andre varer. Det går jamnt og trutt av magnolia- serien min, og akkurat nå venter flere av butikkene jeg leverer til, på varer fra meg.

Hva står øverst på ønskelista di?
Hmm, rent kunstnerisk og økonomisk har jeg satt meg noen hårete mål for året som kommer, men de tør jeg ikke si høyt nå. Men øverst på lista står selvfølgelig å nå disse målene. På privaten ønsker jeg å få rydda tid til en langhelg med mannen min på et deilig sted med høy champagneføring og bare kos.

Har du noen favoritter og inspirasjonskilder du vil dele med oss?
Jeg har mine inspirasjonskilder kunstnerisk som har ligget der siden studietida mi, og de er fortsatt like bra . Robin Welch, engelsk maler og keramiker en mann som lager utrolig spennende keramikk. Jeg elsker overflatene hans, de er interessante abstrakte malerier.

Så er jeg fasinert av Giacomettis skulpturer, og ikke minst de særegne tegningene hans, kanskje ikke like kjent som skulpturene. Jeg elsker dyktige tegnere, som har en særegen og følsom strek, slik som Giacometti. Käthe Kollwitz, tysk kvinnelig tegner, laget også fantastiske følsomme tegninger som jeg ble veldig betatt av for mange år siden, og som jeg fortsatt elsker.

Det er mange flotte norske kunstnere også, og jeg trekker fram Pushwagner som en favoritt. Ellers blir jeg inspirert av min gode venninne Anne Kari, som jobber med redesign, men innen tekstil, og også er keramiker. Og selvfølgelig får jeg inspirasjon fra de kule folkene jeg deler verksted og galleri med. Vi jobber i ulike materialer, og med ulike uttrykk, det er veldig positivt og gir oss spennende innfallsvinkler til hverandres produkter.Pimp My Porcelain
(Nettbutikk)
Facebook
Instagram: pimpmyporcelain

Siw Boine er produktdesigner og pedagog, og elsker å utfolde seg med kreative prosjekter. Det går ofte ut over hus, hage, mann og barn, men det synes de heldigvis er helt i orden. To katter styrer huset, mens Siw styrer hobbyrommet, og på kjøkkenet er det ofte mange kokker og enda mer søl. Siw trives best ved et bugnenede bord hvor hun kan spise, drikke, skravle med gode venner eller vinne i brettspill. Også er hun skråsikker på at hun kan få til det meste, bare hun prøver.

Be first to comment