Idas gode grovbrød

Jeg har levd på hjemmebakt brød hele livet. Da jeg var mindre var det mamma som bakte, og siden jeg flyttet for meg selv for omtrent 12 år siden, har jeg bakt alt brødet jeg spiser selv. Oppskriften var i begynnelsen mammas, men jeg har gjort noen justeringer og endringer her og der. Det kan dessuten bli litt endring fra gang til gang også, men godt blir det hver gang!

(Jeg bruker forresten ikke noe hvetemel når jeg baker nå, men har gått over til speltmel. Har funnet ut at magen min har det veldig mye bedre med spelt, så til de som kan bli litt ugne i magen av hvetebakst, vil jeg anbefale å prøve spelt. Dersom det ikke har noen effekt, er det bare å bruke hvetemel i stedet – det oppfører seg helt likt i bakst. :)

Her er min brødoppskrift, som er til tre brød:

 • 1/2 l vann kokes
 • 1/2 l kaldt vann
 • 1/2 l melk
 • 1/2 ss lys sirup
 • 1/2 ss salt

Hell først det varme vannet over sirupen, så den smelter helt. Bland deretter inn kaldt vann, melk og salt. Ta litt av den lunkne blandingen over i en liten kopp, og blant med 1/2 kloss ferskgjær. Når gjæren er helt oppløst heller du det tilbake i bollen.

Hell over:

 • 1 kg grovmel (jeg bruker som oftest “sammalt spelt grov” eller en blanding av det og grovt rugmel)
 • ca 750 g fint mel (jeg bruker siktet speltmel)
 • 3 dl lettkokte havregryn
 • ca 50 g smeltet smør
 • 4 never solsikkefrø
 • 3 never sesamfrø (bør knuses)
 • Valgfritt: 20 g enzymbooster (dette skal hjelpe gjæren med hevingen, og gir enda større og luftigere brød)

Røres godt sammen. Deigen skal være tung å røre i, men ikke hard. Hvis du har vært nøyaktig med målene jeg har oppgitt, bør deigen være ganske riktig uten mer justeringer, men tilpass ev. melmengden til deigen er passe.

Sett deigen et lunt sted og legg gjerne et klede over bollen. Hev i en time. Etter en time dytter du ned deigen, og hever i en time til.
Bruk en sleiv og fordel deigen jevnt over i formene. Heves ytterligere 20 min. i formene, før de settes inn på nederste rille i ovn som er ferdig oppvarmet til 200 grader.

Stekes i 1 time og 10 min.

Når brødene er ferdige, ta de ut av formen med én gang og legg de opp ned på ei fjøl til avkjøling. (Dette med at de skal ligge opp ned, har jeg forresten ingen forklaring på.. Det er noe mamma har sagt at jeg skal gjøre, derfor gjør jeg det.)

Når de har kjølt seg ned en halvtimes tid, er det trygt å skjære i dem, og på tide å ta seg et herlig måltid ferskt brød. Varme skalker med bare smør på er min favoritt <3

Og så et lite ekstratips: Når brødene har kjølt seg helt ned, skjær opp alt på en gang og frys ned! Når du senere skal spise av brødet, tar du opp en og en skive og varmer i brødristeren. På den måten får du tilnærmet ferskt brød hver dag. :)

Vel bekomme!

Ida er spontansyer, knappesamler og tekstilentusiast. Hun har over 50 hyllemeter med tekstiler, på et eller svært så velfylt hobbyrom. Ida er utdannet innen sånn derre EDB, og skulle egentlig vært IT-konsulent, men har lagt det på hylla til fordel for symaskin, ambolt og stiftepistol. Hun bruker uforholdsmessig mye tid på loppemarkeder, noe hus og hjem drar stor nytte av (og mannen noen ganger fortviler over).

Be first to comment