Fristende kaluhakake (helt uten sukker)

Kaluhakake_TFT2Jeg elsker kake! Virkelig elsker det, og har store problemer med å si ‘nei takk’ til både det andre og tredje stykket. Derfor eksperimenterer jeg med å lage kaker jeg kan kose meg med, selv om det er tirsdag eller jeg allerede har forsynt meg for tredje gang. ;) Dette er en av mine absolutte favorittkaker, en fristende marengskake med voksen kaluhakrem inni og massevis av deilige hasselnøtter. Og den er, tro det eller ei, helt uten sukker!

INGREDIENSER:
3 dl hele hasselnøtter
4 eggehviter
2,5 dl Sukrin Gold* (Kan erstattes med 2,5 dl vanlig sukker)
1/2 ts vaniljefrø (Du kan bruke fersk eller tørket vanilje, evt. 10-12 dråper vaniljeessens)
1 ts hvitvinseddik

TOPPING:
60 g smør
100 g mørk sjokolade (Jeg foretrekker Freia Kokesjokolade med 70% kakao)

KREM:
250 g kremost naturell (romtemperert)
120 g smør (romtemperert)
3 ts Natrena flytende søtningsmiddel (Kan erstattes med 1,5 dl vanlig sukker)
1 dl Kaluha (Kan erstattes med annen kaffelikør)
3 dl kremfløte

SLIK GJØR DU:
1:
Grovhakk halvparten av hasselnøttene og legg dem til siden. Resten av nøttene finhakker du, enten for hånd eller ved å kjøre dem raskt i en blender.
2:
Pisk eggehvitene til de er helt stive, enten i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Pisk inn Sukrin Gold til massen er blank og tykk.
3:
Vend inn de finhakkede nøttene, vaniljefrøene og hvitvinseddiken. Pass på at du ikke rører for hardt, men vender forsiktig. For hard røring slår luften ut av eggehvitene og gjør marengsen seig. 
4:
Finn fram to stekeplater og legg på bakepapir. Legg halvparten av marengsmassen på hver plate, og smør den utover til rundinger på ca 25 cm i diameter. Strø over de grovhakkede hasselnøttene og sett stekeplatene i varm ovn. 
5:
Stek marengsbunnene på 175 grader i 25 minutter. Bytt plass på platene halvveis i steketiden. OBS: Marengsen blir ikke superhøy og luftig når du ikke bruker vanlig sukker, men den blir kjempegod allikevel. :)
6:
Mens marengsen steker lager du kaluhakremen klar. Pisk sammen romtemperert smør og kremost til en jevn masse. Ha i dråpesukker og Kaluha og pisk sammen.
7:  Mens hvispen går heller du fløten i blandingen og pisker til den er stiv som krem.
8: Ta ut marengsbunnene av ovnen når de er stekt ferdig. Løft bakepapiret forsiktig av bakebrettene og legg marengsen til avkjøling på benken. Den er litt myk når den kommer ut av ovnen, men blir hard når den kjølner.
9: Når bunnene er kalde finner du fram et kakefat. Vær forsiktig, nå skal du ha bakepapiret av bunnene uten å ødelegge dem, de er veldig skjøre. Den enkleste måten å gjøre dette på er å snu bunnen opp ned på benken og dra papiret forsiktig av. Legg bunnen forsiktig over på kakefatet med nøttesiden opp.
10: Ha smør og sjokoladebiter i en liten bolle. Kjør i mikrobølgeovn i 20-30 sekunder (følg nøye med) og rør rundt. Har ikke sjokoladen smeltet helt kjører du blandingen i mikroen i noen sekunder til. Du kan også smelte smør og sjokolade i vannbad; Kok opp vann i en kasserolle og ta av platen, sett en glassbolle oppå. Vannet skal nå litt opp langs kantene på bollen. Ha smør og sjokolade i bollen og rør til det smelter. Blir vannet for kaldt koker du det opp igjen.
11: Bruk en skje til å lage sjokoladestriper oppå kakebunnen som ligger på kakefatet. Legg deretter på all kremen, og så det andre marengslokket. Lag sjokoladestriper på hele toppen av kaken, det gjør ingenting om det kommer litt på fatet og kremen også. Kaluhakaken kan spises med en gang, og tåler helt fint å oppbevares i kjøleskap et par dager.

Nytes med en god kopp kaffe!

*Sukrin er et naturlig søtstoff som kan brukes i matlaging og baking. Les mer om sukrin her. Alle ingrediensene finner du i dagligvarebutikken eller din lokale helsekost.

Siw Boine er produktdesigner og pedagog, og elsker å utfolde seg med kreative prosjekter. Det går ofte ut over hus, hage, mann og barn, men det synes de heldigvis er helt i orden. To katter styrer huset, mens Siw styrer hobbyrommet, og på kjøkkenet er det ofte mange kokker og enda mer søl. Siw trives best ved et bugnenede bord hvor hun kan spise, drikke, skravle med gode venner eller vinne i brettspill. Også er hun skråsikker på at hun kan få til det meste, bare hun prøver.

Be first to comment