Boines fabelaktige finnebiff

Hver høst kjøper Herr Boine en halv rein, og den lever vi godt på utover høsten og vinteren. Noe av det jeg gleder meg mest til er finnebiffgrytene han lager med fløyelsmyk fløtesaus og en rustikk potetmos til. Finnebiff er en enkel og rask rett å lage, perfekt til en lat søndag med gode venner rundt bordet og et glass godt øl ved siden av.

Oppskriften passer for 6 – 8 personer.

INGREDIENSER FINNEBIFF:
Ca 1,5 kilo reinkjøtt
200 g sopp
1 gul løk
1 dl vann
3 dl creme fraiche eller rømme
4 dl fløte
10 hele, tørkede einebær
2 laubærblader
1 ts paprikapulver
10 skiver brunost
Saften av en halv sitron
Salt
Pepper

INGREDIENSER POTETMOS:
1,5 kg potet
5 dl vann
5 dl melk
250 g smør
2 – 3 dl fløte
1 ts malt muskatnøtt
Salt
Pepper

SLIK GJØR DU:
Når du skal lage finnebiff kan du velge å kjøpe ferdig skavet reinkjøtt, eller du kan skave kjøttet selv. Skaver du selv bruker du et stykke stek, bog el.l. som du fryser først.

Finnebiff
1: Ta kjøttet ut av fryseren og la det tø litt før du setter i gang med å skave tynne biter av kjøttet med en skarp kniv. Det lønner seg å pakke kjøttet inn i et kjøkkenhåndkle eller ha på hansker mens du holder på med dette arbeidet.
2: Stek kjøttet lett i en stekepanne i små posjoner og ha over i en gryte. Salte og pepre kjøttet underveis.
3: Skjær sopp og løk i terninger og surr det i panna med litt smør til det er mørt. Har det over i gryta.
4: Kok ut stekepanna med en dl vann og hell over kjøttet.
5: Tilsett fløte, creme fraiche, sitron, brunost og krydderet i gryta. Hakk einebærene, men la laubærbladene være hele.
6: La det småkoke i noen minutter til kjøttet er gjennomkokt og sausen er tykk og kremet.

Potetmos
1: Sett på potetene før du begynner å steke kjøttet. Del potetene i jevnstore biter og kok dem møre i blandingen av melk og vann.
2: Når potetene er møre heller du av væsken og tilsetter smør og muskatnøtt.
3: Mos potetene og spe med fløte til mosen har fått ønsket konsistens. Tilsett salt og kvernet pepper etter smak og bland godt.

Det er vanlig å servere loff eller godt brød ved siden av finnebiffen, for denne sausen vil du ha med deg hver eneste dråpe av. Og ikke glem nyrørte tyttebær, det er prikken over I-en!

Siw Boine er produktdesigner og pedagog, og elsker å utfolde seg med kreative prosjekter. Det går ofte ut over hus, hage, mann og barn, men det synes de heldigvis er helt i orden. To katter styrer huset, mens Siw styrer hobbyrommet, og på kjøkkenet er det ofte mange kokker og enda mer søl. Siw trives best ved et bugnenede bord hvor hun kan spise, drikke, skravle med gode venner eller vinne i brettspill. Også er hun skråsikker på at hun kan få til det meste, bare hun prøver.

2 Comments

 • Reply August 18, 2014

  Mirjam H

  NAMmmmmm! Plutselig begynte jeg å glede meg til det blir ordentlig høst. Men hvor får man egentlig tak i et halvt reinsdyr??

 • Reply August 18, 2014

  Siw Boine

  Hei Mirjam!

  Her i Finnmark er det nok litt enklere å få tak i en rein i ny og ne, i alle fall for oss som kjenner noen reindriftssamer. ;) Vil du lage gryta, men ikke har et halvt reinsdyr i fryseren blir den like god med ferdigskavet finnebiff fra frysedisken.
  Gleder meg også til “gryter og rødvin og stearinlys-tida” er her, og kan nesten ikke vente med å fyre i peisen igjen . :)

Legg igjen kommentar