Gamle Hvam

Ca 40 minutter utenfor Oslo finner du en liten perle av et museum, nemlig Gamle Hvam. Her ligger det en gammel storgård, der husene er godt vedlikeholdt og står på sin opperinnelige plass, og du kan se hvordan en storbonde på Romerike bodde for for et par hundre år siden.

Men, det er ikke først og fremst museums-biten som gjør dette til slik et flott sted; det er alt det andre: Gamle Hvam er godt tilrettelagt for barna. Her kan de hilse på dyr (sauer, høner, kaniner og griser), leke på lekeplassen, gå gjennom hele den lange hinderløypa eller kjøre traktor. Det er fine plasser der du kan spise medbrakt niste, ellers selges det verdens beste vaffler i den lille kaféen, og drops og andre småting i landhandleriet. Atmosfæren er rolig, trygg og upretensiøs, og du får virkelig følelsen av at tiden har stått stille akkurat her, iallefall siden 1820.

Vår lille familie drar til Gamle Hvam primært fordi det er et skikkelig deilig sted å være; men om du tilfeldigvis innehar en brennende interesse for landbrukshistorie så har du også kommet til rett sted. Inne i de forskjellige gårdshusene har de en imponerende samling redskaper og maskiner fra ca 1770 – til 1970, og om du kommer på riktig dag kan du til og med få med deg at dampmaskinen fyres opp (det er faktisk ganske gøy!).

Du finner informasjon åpningstider, billettpriser, belligenhet og program på nettsidene til Gamle Hvam. Det kan være vel verdt å sjekke ut hvilke aktiviteter som arrangeres, og merk deg særlig Gamle Hvamsdagen. Da er det folkefest med dans, plantesalg, husflidmarked og traktornerding!

Landhandleriet. Bilde er lånt av Gamle Hvam.

Landhandleriet. Bilde er lånt av Gamle Hvam.

Torunn designer vakre ting på tekstil, vegg, papir og web. Hun bor sammen med mann og to herlige døtre i mormors gamle hus, som hun fyller med kunst, hatter, venner og latter. Torunn har lyst til å lage mange forskjellige ting, så derfor gjør hun det. Du finner putene, kjolene og skjerfene hun lager på burgunder.no. Tegneserien kommer snart, håper hun, men akkurat nå er det for få timer i døgnet. Det er kanskje det tristeste med Torunns liv; ingen tid til onlinespill. Men hun skal jo bli pensjonist på et tidspunkt også.

Be first to comment