Vi anbefaler: 15 gode bøker for sommeren

Endelig ferietid, og ikke minst lese-bok-tid! Mange av oss leter nå etter den perfekte boka til late sommerdager, så derfor har vi laget en liste med bøker vi elsker, og som vi anbefaler videre. Kanskje finner du en av sommerens beste bøker her? Vi blir veldig glade om du legger igjen egne bokanbefalinger i kommentarfeltet, kanskje finner vi noen nye favoritter selv også!

Idas bokanbefalinger:

Jeg har lest en god del i mitt liv, og veldig mye forskjellig. Fra vakre gråtebøker til gamle klassikere, til uhyggelig krim. Jeg kunne anbefalt så enromt mange flere bøker, men her har dere fem av mine beste bokanbefalinger med bøker som har gjort sterkt inntrykk på meg av ulike grunner.

• The Salmon of Doubt (En bedrøvet laks på norsk, men bør leses på originalspråket!) av Douglas Adams
En bok som ble gitt ut etter forfatterens død. I tillegg til å være en ufullendt tredje bok om den holistiske detektiven Dirk Gently, inneholder The Salmon of Doubt også en del småtekster av ulik art, som er herlig lesestoff. Det ble dessuten en rekke notater i margen med andre ting jeg ville lese/se/høre etter tips fra disse tekstene. Husker jeg lå og leste denne på en strand i utlandet for noen år siden. :)

• Saman er ein mindre aleine (Ensemble, c’est tout) av Anna Gavalda
En vakker roman som rører og griper, og som i alle fall fikk meg til å ta til tårene. Om samspill mellom mennesker, få endene til å møtes og forsøk på å mestre livet i Paris.

• Kvinnen i buret (Kvinden i buret) av Jussi Adler-Olsen
Dette er den første boken i en serie med krimbøker som også er verdt å lese. En finurlig uttenkt, godt skrevet og ganske grusom kriminalroman.

• Boy (Gutt på norsk, men les den helst på engelsk!) av Roald Dahl
Fortellinger fra Roald Dahls barndom. En rekke små episoder, fra hans første barndomsminner og helt til han var ferdig på kostskole og skulle ut i sin første jobb. Mange interessante historier fra en fascinerende mann (og selvfølgelig veldig godt skrevet). Dette er en bok jeg har på lydbok, og hører på igjen og igjen uten å bli lei.

• Kartet og terrenget (La carte et le territoire) av Michel Houellebecq
En roman som gjorde inntrykk på meg og som jeg likte veldig godt, uten at jeg egentlig kan sette fingeren på hvorfor. Den er fascinerende på en litt tørr måte, og har en veldig interessant hovedperson.

Siws bokanbefalinger:

Jeg har alltid en bok på gang, og når jeg i løpet av dagen går og gleder meg til å kunne sette meg ned med boka mi igjen er det et godt tegn. Jeg leser mye forskjellig, men det er ofte bøker som omhandler andre verdener, framtidsvisjoner eller mytiske figurer som gir meg denne følelsen av å måtte tilbake til boka mi så fort som mulig. Jeg tror det er tanken om at “alt kan skje”, og ideen om at det finnes noe magisk der ute et sted som gjør at jeg er så glad i disse bøkene. Her er et knippe som har gitt meg gode opplevelser, og som jeg varmt anbefaler videre.

• La den rette komme inn (Låt den rätte komma in) av John Ajvide Lindqvist
Fantastisk beskrivelse av livet i forstads-Sverige på søttitallet, hvor mobbeofferet Oskar lever sammen med sin mor. Hans møte med Eli på lekeplassen, og det vennskapet de utvikler skal bli skjebnesvangert for flere enn dem selv. Dette er nok min favorittbok; den fikk meg til å dirre av spenning og den intense stemningen fikk meg til å forsømme både mann og barn til boka var utlest. (Og da kastet jeg meg over internettet for å finne flere bøker av John Ajvide Lindqvist, som jeg forøvrig også anbefaler).

• Den Mørke Materien (His Dark Materials) av Philip Pullman
Bokserien på tre bøker er egentlig skrevet for barn, men les den allikevel! Her snakker vi parallelle universer, ondt mot godt, vennskap, svik og håp. Utrolig fantasifull, spennende og drivende bøker fulle av interessante karakterer.

• The Hobbit av J. R. R. Tolkien
Boka om hobbiten Bilbo Baggins eventyr har bergtatt millioner av mennesker siden den kom ut i 1937. Jeg elsker den fordi den er full av magi, for Tolkiens underfundige humor og ikke minst den spennende historien om Bilbos strabasiøse og høyst uventede reise gjennom den mytiske verdenen Midgard. Denne anbefaler jeg å lese på engelsk, Tolkiens enorme ordforråd og fantastiske formidlingsevne kommer aller best til sin rett på originalspråket.

• A Song of Ice and Fire av George R. R. Martin
Du har helt sikkert hørt om eller allerede sett TV-serien Game of Thrones, som omhandler kampen om makten i Westeros. Dette er bøkene serien er basert på, og ikke overraskende; de banker serien (som faktisk er veldig bra) ned i støvlene. Persongalleriet, verdensbeskrivelsen, historefortellingen; jeg var solgt fra første side, og venter fortsatt i spenning på neste bok i serien!

• Animal farm av George Orwell
En framtidsdystopi som absolutt burde være pensum på ungdomsskolen. Boken er en satirisk beretning om hvordan dyrene på Manor Farm overtar makten på gården og hvordan deres samfunn utvikler seg når menneskene er borte. Orwells bok er en utilslørt kritikk av kommunismen, og setter fingeren på svakheter innen politiske modeller. Også er den ganske så festlig i tillegg!

Torunns bokanbefalinger:

Jeg er en veldig syklisk leser. Etter jul hvert år tar jeg opp de litt for tunge biografiene, før jeg etterhvert forsvinner inn i en serie med dystopiske fantasybøker der alt enten har gått galt eller vil gå galt. Når vår og sommer nærmer seg vil jeg ha noe lettere og vakrere. Innblikk i andre hverdager og andre tider, gjerne med litt romantikk på toppen. Med det i bakhodet, her er mine fem sommerbok-anbefalinger:

• The Invention of Wings av Sue Monk Kidd
En ny perle fra forfatteren som skrev Bienes hemmelige liv. Historien er en gripende skildring fra Amerikas sørstater på 1900-tallet, og selv om det er fysisk umulig å komme seg gjennom denne boka uten å felle en tåre eller to, er den verken overveldende tung eller trist.

• A long way down (Fritt Fall) av Nick Hornby
Et herlig persongalleri presenteres på en lett og morsom måte, tross alvorlig tema. En av Hornbys beste!

• Dark Angels av Karleen Koen
Vakker, romantisk og spennende historisk roman som det er nesten umulig å legge fra seg.

• Anansi Boys av Neil Gaiman
Når du leser Gaiman-bøker bør du forvente at usannsynlige ting kan skje. Sett deg ned med et åpen sinn, les, le og nyt; du vil ikke angre.

• Den trettende fortelling av Diane Setterfield
Da den verdensberømte forfatteren Vida Winter endelig bestemmer seg for å fortelle sannheten om sitt ekstraordinære liv, tar hun kontakt med Margaret Lea som går med på å skrive Vidas biografi. Dette er utgangspunktet for en spesiell fortelling med mye spenning og overraskelser underveis.

 

Vi håper noen av disse bøkene kan gjøre sommeren din bittelitt mer eventyrlig. Har du en bokanbefaling du også, blir vi kjempeglade om du legger igjen en kommentar! :)

Torunn designer vakre ting på tekstil, vegg, papir og web. Hun bor sammen med mann og to herlige døtre i mormors gamle hus, som hun fyller med kunst, hatter, venner og latter. Torunn har lyst til å lage mange forskjellige ting, så derfor gjør hun det. Du finner putene, kjolene og skjerfene hun lager på burgunder.no. Tegneserien kommer snart, håper hun, men akkurat nå er det for få timer i døgnet. Det er kanskje det tristeste med Torunns liv; ingen tid til onlinespill. Men hun skal jo bli pensjonist på et tidspunkt også.

2 Comments

 • Reply June 30, 2014

  Ingrid E

  Herlig med bokanbefalinger! Noen av mine leseplaner fremover er:
  Sankta Psyko av Johan Theorin
  Jeg nekter av Per Petterson
  Ektemannens Hemmelighet av Liane Moriariy
  Og været skifte og det ble sommer og så videre av Pedro Carmona-Alvarez
  Alle sommerens dager av Jenny Wingfield
  Langhelgen av Veronica Henry
  Den italienske jenter av Lucinda Riley
  Historien om vakre jente av Rachel Simon
  Så lenge det er stjerner på himmelen av Kristin Harmel
  Prosjekt Rosie av Graeme Simsion
  Porselenspiken av Gunn Marit Nisja
  Når sypressene hvisker av Yvette Manessis Corporon
  Skygger over sommerset av Leila Meacham
  Elle melle av M. J. Arligde
  Papirgutten av Kristina Ohlsson

  God boksommer!

  • Reply July 2, 2014

   Siw Boine

   Takk for mange gode tips, Ingrid, her var det mye spennende! :D

Legg igjen kommentar