Pizza på grillen

Jeg lager grillbok om dagen, og i helgen har vi hatt siste innspurt med pizza på grillen – og det ble skikkelig, skikkelig godt. Den tynne, sprø bunnen vi alle ønsker oss i den italienske pizzen, kan være vanskelig å oppnå i en vanlig husholdningsovn, da den rett og slett ikke blir varm nok. Grillen derimot, kan bli veldig varm! En gassgrill kan nå temperaturer på opp mot 400 grader, mens keramiske komodo-griller kommer godt over 400 grader.


Enkel pizzadeig:
• 500 gram hvetemel
• 325 gram lunkent vann
• 10 gram salt
• 3 gram tørrgjær
• 2 ts olivenolje

1. Bland vann, gjær, salt og olivenolje sammen i en bolle. Tilsett melet og jobb det sammen med hendene i minst 5 minutter.

2. Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle eller plast og sett til side for å la den heve i minst en halvtime.

Enkel pizzasaus:
• 200 g modne tomater
• 200 g cherrytomater
• 3 hvitløksfedd
• 2 ts tørket oregano
• 1 ts olivenolje
• 2 ts honning eller sirup
• Salt og pepper

1. Kutt tomatene i fire biter og ha i en blandebolle sammen med
olivenoljen. Kjør noen runder stavmikseren, pass på: det kan sprute utover. Et triks er å kle bollen med plastfolie og stikke stavmikseren ned gjennom et hull i midten. Når tomatene er grovhakket, ha i presset hvitløk, oregano og honning. Kjør blandingen til den blir glatt.

2. Ha blandingen i en liten kasserolle og varm den opp på svak varme. La den småkoke under lokk i 20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Pizzatoppinger:
Det aller meste kan brukes som topping på pizza. Ikke vær redd for å forsøke nye smakskombinasjoner og uvanlige ingredienser! Her er noen av våre favoritter:

Ost: Mozarella, chèvre, blåmuggost, jarlsberg, brie, gorgonzola, percorino.

Protein: Salami, pepperoni, chorizo, parma-
skinke, laks, tunfisk, egg.

Grønnsaker: cherrytomat, rødløk, kapers,
sjampinjong, artisjokk, basillikum, paprika, grillet squash.

 

Slik gjør du det:

1. Lag først deig og tomatsaus. Du finner to gode oppskrifter på neste side.

2.  Fyr opp grillen minst 40 minutter før du skal starte pizzastekingen. Legg i pizzasteinen med en gang og lukk lokket på grillen. Pizzasteinen skal ikke legges direkte på varmeelementene eller kullet – det du ønsker er indirekte varme, ikke at selve steinen alene skal bli varm. Da vil man ende opp med brent bunn og knapt smeltet ost.

3.  Når du er klar til å steke pizzaen, strør du maismel på en jevn overflate, og legger en klump deig midt på. Du kan enten trykke ut deigen med fingrene til ønsket størrelse, eller bruke kjevle.

4.  Spre så tomatsausen utover med en bred skje, men unngå å få sausen helt ut i kanten av deigen. Ha på ost og til slutt ønsket topping.

5. Ha litt maismel på den varme pizzasteinen, plasser pizzaen på steinen og lukk lokket.

Når du skal steke pizzaen, husk at temperaturen i ovnen eller grillen din går veldig fort ned når du åpner døren eller lokket, så vær så rask som du kan. Så er det bare å følge nøye med, for steking av pizza ved høye temperaturer går veldig fort (det kan gå så fort som på et par minutter). Ta ut pizzaen, del i biter og server umiddelbart. Ha gjerne over litt fersk ruccola, olivenolje eller revet parmesan for å gi en ekstra piff.

Torunn designer vakre ting på tekstil, vegg, papir og web. Hun bor sammen med mann og to herlige døtre i mormors gamle hus, som hun fyller med kunst, hatter, venner og latter. Torunn har lyst til å lage mange forskjellige ting, så derfor gjør hun det. Du finner putene, kjolene og skjerfene hun lager på burgunder.no. Tegneserien kommer snart, håper hun, men akkurat nå er det for få timer i døgnet. Det er kanskje det tristeste med Torunns liv; ingen tid til onlinespill. Men hun skal jo bli pensjonist på et tidspunkt også.

Be first to comment