Profil: Unni Strand

TorbjørnTandberg

Vi har tatt en prat med tekstildesigner Unni Strand, som designer og håndtrykker nydelige silketrykk i sitt lille trykkeri i Mjøndalen hvor hun også bor. Unni er lærer innen design- og håndverksfag, og har et brennende miljøengasjement. 

Hvem er du og hva driver du med?
Jeg heter Unni Strand. Jeg er lærer ved Røyken videregående skole og driver et minitrykkeri i Mjøndalen. (Med god hjelp fra kjæresten min, Tom Ivar). Jeg trykker for hånd på miljøvennlige tekstiler.

Hvordan ser et typisk dag ut i ditt liv?
Jeg har verksteddag hver mandag. Når jeg har unnagjort vekking av barn, smøring av nister og levering i barnehage og skole, tar jeg gjerne først litt “papirarbeid” på pc-en. Så trykker jeg gjerne en runde med tekstiler.

Mens det tørker, tegner jeg på nye motiver, pakker bestillinger, tar produktbilder, svarer på meldinger eller legger ut bilder og annet på sosiale medier. Nettbutikkene (Epla og Etsy) trenger også litt omsorg. Så trykker jeg mer til familien kommer hjem.

Fordelen med å jobbe hjemme er å kunne ta en latte mens jeg jobber på pc-en! Ulempen er at det er fort gjort å “bare” sette på en vaskemaskin og så videre, og så går verdifull tid bort til det.

Når trives du aller best?
Når jeg trykker et motiv som fungerer godt og det blir lite svinn, er jeg glad og fornøyd. Silketrykk er komplisert og de ulike motivene er svært forskjellige å trykke. Noen ganger har jeg hatt 30-40% svinn og da blir jeg ganske sur. Etter en stund blir jeg mer kjent med motivet. Da kan jeg unngå å få så mye feil.

Hvilke fordeler/gleder ser du i å være din egen arbeidsgiver/drive egen bedrift?
Fordelen er at jeg bestemmer selv og kan ta ansvar for alle deler av driften. Det er morsomt og lærerikt å jobbe med å utvikle bedriften min. Og det er godt å kunne ha bedre tid til barna om morgenen og hente datteren min tidlig på skolen.

Hvilke ulemper/bekymringer ser du i å være din egen arbeidsgiver/drive egen bedrift?
Det er veldig frustrerende å ha så mange planer og ting jeg ønsker å gjøre. For eksempel designe nye produkter eller sende ut pressemeldinger. Ting jeg vet jeg bør gjøre og så har jeg bare ikke nok tid. Spesielt etter at lille Ivar ble født for litt over et år siden ble det veldig vanskelig å få jobbet nok. Et klart minus er at hvis jeg er syk, eller har syke barn, så mister jeg arbeidstid og får ingen inntekt den dagen.

Hva er den største utfordringen du står ovenfor?
Den største utfordringen er helt klart tiden. Og at mine produkter som er trykket for hånd blir dyrere enn tilsvarende masseproduserte produkter.

Hva er din viktigste prioritet akkurat nå?
Nå jobber jeg for å få unna noen større bestillinger før sommeren. Heldigvis har jeg en veldig snill og forståelsesfull kjæreste som synes at bedriften må prioriteres!

Hva er det beste rådet du har fått (og fulgt)?
At jeg ikke kan gjøre alle oppgavene selv. Jeg må fokusere på det jeg er best til. Derfor har jeg regnskapsfører, selv om det koster meg mye. Men du verden så mye tid og bekymringer jeg slipper. Og jeg har effektivisert bedriften ved å bestille ferdig sydde håndklær osv fra en fabrikk i stedet for å sy alt selv. Noen ganger setter jeg også bort produktfotograferingen. -Da blir bildene så mye bedre!

Hva står øverst på ønskelista di?
Mer tid!

Har du noen favoritter og inspirasjonskilder du vil dele med oss?
Pinterest er min beste inspirasjonskilde!
Bookhou -Kanadisk silketrykker.
Instagram (Følg gjerne Strandtekstildesign der!)
Naturen, barna mine og dyra mine er viktige inspirasjonskilder!Unni på nett:
STRAND (nettbutikk Epla)
StrandRedesign (nettbutikk Etsy)
Facebook
Unnis blogg
Pinterest
Instagram: Strandtekstildesign

Toppbilde mars 2014

Profilbilde: Torbjørn Tandberg
Produktbilder: Beate Hemsborg og Marcela Recondo

Siw Boine er produktdesigner og pedagog, og elsker å utfolde seg med kreative prosjekter. Det går ofte ut over hus, hage, mann og barn, men det synes de heldigvis er helt i orden. To katter styrer huset, mens Siw styrer hobbyrommet, og på kjøkkenet er det ofte mange kokker og enda mer søl. Siw trives best ved et bugnenede bord hvor hun kan spise, drikke, skravle med gode venner eller vinne i brettspill. Også er hun skråsikker på at hun kan få til det meste, bare hun prøver.

1 Comment

Legg igjen kommentar